Nu rata Webinar-ul Live „e-Factura, ghid complet pentru antreprenori”. Înregistrează-te Gratuit ACUM. 

Contabilitate simplificată pentru platformele de freelanceri

Freelancer

Share this article

Timp de citire: 3 minute

Cuprins

Mulți dintre antreprenorii care aleg calea freelancingului optează pentru platforme precum Fiverr, Upwork și Toptal. Ele sunt cele mai cunoscute platforme de freelancing din toată lumea. Când vine vorba de contabilitate însă, este foarte important să lucrezi cu un contabil care are experiența necesară. Contabilul tău trebuie să cunoască aceste platforme. Keez le cunoaște și știe să lucreze cu fiecare dintre ele.

Ce este Fiverr? 

Fiverr este o platformă de freelancing online care facilitează tranzacțiile între freelanceri și clienți, oferind servicii la prețuri accesibile pentru o gamă largă de domenii: design grafic, redactare, programare, traduceri, marketing digital, creare de conținut, consultanță și multe altele. Serviciile oferite sunt listate într-o manieră detaliată pe platformă, iar clienții pot cumpăra serviciile care corespund nevoilor lor.

Keez & Fiverr

Fiverr negociază cu tine un preț pe care ți-l va plăti după prestarea serviciului. Chiar dacă lucrezi pentru un proiect al unei terțe persoane, serviciile le prestezi către Fiverr. El este intermediarul dintre tine și client. În acest sens, Fiverr se consideră pe sine responsabilul contractului în relația cu clientul final și nu ia comision de la tine. 

De exemplu, dacă factura finală este de 130$, atunci Fiverr va negocia cu tine suma de 104$. Tu va trebui să întocmești factură către Fiverr exact cu suma de 104$ (faci factura în Keez către Fiverr), adică suma pe care o vei primi tu, nu suma pe care o va plăti clientul către Fiverr.

Ce este Upwork?

Upwork este una dintre cele mai mari și populare platforme de freelancing online. Această platformă oferă o gamă variată de servicii, cum ar fi dezvoltare software, design grafic, redactare și multe altele. 

Freelancerii pot aplica pentru proiectele postate de clienți sau pot fi contactați direct de către clienți. Upwork facilitează tranzacțiile financiare dintre freelanceri și clienți prin intermediul unui sistem de plată securizat.

Keez & Upwork

Pentru a putea folosi Upwork trebuie să fii plătitor de TVA sau să ai un Cod de TVA Special (intracomunitar). Spre deosebire de Fiverr, Upwork va face facturile de vânzare în numele tău, îți furniza un extras cu tranzacțiile și îți va da și facturi de comision. Dacă folosești Keez trebuie doar să le încarci în aplicație. 

Facturile de vânzare (Invoice) sunt făcute de Upwork în numele tău și trebuie să conțină datele firmei tale, datele clientului și VAT ID (Codul de TVA sau Codul Special de TVA al firmei). Ai grijă ca toate datele să fie introduse corect. 

”Extrasul” Upwork este un document în format csv care conține următoarele coloane: Date, Ref ID, Type, Description, Agency, Freelancer, Team, Account Name, PO, Amount, Amount in local currency, Currency, Balance.

Factura de comision Upwork trebuie să conțină obligatoriu ”Invoice” și Codul de TVA (VAD ID) al firmei tale. 

Ce este Toptal?

Toptal este platforma de freelancing care conectează companii cu profesioniști independenți din domeniul tehnologiei, design-ului, finanțelor și multe alte domenii. Toptal are un proces riguros de selecție a profesioniștilor și este cunoscut pentru tarifele sale premium. Platforma se adresează companiilor care caută specialiști de top și care sunt dispuse să plătească pentru calitatea și expertiza oferită de aceștia.

Keez & Toptal

Toptal va factura în numele tău valoarea proiectului sau a părții de proiect pentru care vei fi plătit în USD. Pentru a putea încasa suma de bani va trebui să exporți din Toptal Wallet un fișier care se numește txnHistory (după export). Acest fișier se va încărca în Keez și va fi procesat ca un extras de cont.

Keez vă recomandă să nu țineți banii în acest portofel și să încercați să rămâneți mereu cu sold 0 la acest portofel. 

 

ONRC anunță că va suspenda activitatea pentru mentenanță tehnică în perioada 19-25 iulie. Detalii pe blogul Keez.

Abonează-te gratuit la Newsletter-ul Keez!

Ești antreprenor și vrei să afli primul tot ce contează pentru pentru afacerea ta?
Abonează-te și vei fi la curent cu: