Taxe 2022 vs. taxe 2023

Experții contabili Keez îți vin în ajutor și îți pun la dispoziție acest calculator comparativ, prin care poți afla informații importante precum PFA taxe și impozite, forma de organizare pe care o poate sau nu lua afacerea ta, etc.

Cu siguranță aceste date sunt esențiale pentru un antreprenor, iar specialiștii noștri știu acest lucru.

Acum este mai simplu ca niciodată să afli informații precum SRL și PFA taxe! Cu ajutorul acestui calculator reușești să îți faci o idee despre cheltuielile la care este expusă afacerea ta.

În plus, pe lângă calculul de SRL și PFA taxe, îți prezentăm și cele mai noi modificări care sunt importante pentru firma ta.

Modificările aduse de Ordonanța 16/2022

Firmele fără angajați nu mai pot fi microîntreprinderi

Începând cu anul 2023, firmele care nu au angajați nu mai plătesc impozit pe venit și trebuie să treacă la plata impozitului pe profit.

Scade plafonul de încadrare de la 1 milion de euro la 500.000 de euro

De la 1 ianuarie 2023 scade plafonul de încadrare ca microîntreprindere de la 1 milion de euro pe an la 500.000 de euro pe an.

Pentru ca o firmă să rămână o Microîntreprindere, veniturile din consultanță / management nu pot fi mai mult de 20% din total.

Începând cu anul 2023, firmele care obțin venituri din consultanță / management mai mult de 20% din total, nu mai plătesc impozit pe venit și ele trebuie să treacă la impozit pe profit.

Impozitul pe dividende va crește de la 5% la 8%

Pentru dividendele declarate după 1 ianuarie 2023 (indiferent de anul la care se referă), impozitul va crește de la 5% la 8%.

Norma de venit la PFA-uri va putea fi aplicată doar pentru venituri mai mici de 25.000 Euro pe an

Conform OG 16/2022, se micșorează plafonul de încadrare la sistemul de impozitare la normă, de la 100.000 euro la 25.000 euro. Peste această valoare, se aplică sistemul real de impozitare.

Taxarea veniturilor, altele decât salariile

În cazul tuturor veniturilor din alte surse decât salariile (dividende, chirii, investiții la bursă etc.) au fost introduse plafoane noi în ce privește contribuțiile la sănătate și pensie (CASS și CAS), de 6 și 24 de salarii minime pe economie, pe lângă cel actual de 12 salarii.

Pentru detalii privind modificările aduse codului fiscal prin OG nr. 16/2022 consultă și website CECCAR.

Află de aici estimarea taxelor și impozitelor de plătit în conformitate cu OG 16/2022

Îți punem la dispoziție un calculator pentru impozite și taxe, cu ajutorul căruia poți afla PFA taxe și alte date importante pentru afacerea ta.

Completează datele solicitate în câmpurile de mai jos și vei obține un estimat comparativ al nivelului de taxe, impozite și contribuții.

LEI

%

LEI

LEI

PFA Normă *

PFA Sistem Real

SRL
Micro

SRL
Profit

Total Taxe 2022 (lei)

-

-

-

-

-

-

-

-

Total Taxe 2023 (lei)

-

-

-

-

-

-

-

-
 

Click pe orice sumă pentru mai multe informații

 

* Dacă depășiți norma de 25.000 euro în anul 2023, începând cu anul 2024 trebuie să treceți la PFA sistem real.Exemplu de utilizare al calculatorului pentru impozite și taxe:


1. Estimează o cifră de afaceri anuală și completează acest număr în câmpul “Cifra de afaceri anuală (vânzări)”. Să presupunem că această cifră este 299.999.

2. Introdu procent din cifra de afaceri din consultanță în câmpul “Procent servicii consultanță din cifra de afaceri”: ai putea inițial să încerci cu 0, pentru că nu există referințe foarte clare legate de semnificația sintagmei “servicii de consultanță” (în lege nu se precizează).

3. Introdu în câmpul “Profit brut anual” estimarea ta. Să presupunem, de exemplu, că marja ta de profit este 90%. În acest caz, vei introduce în acest câmp cifra 90. Deoarece ai estimat ca cifra de afaceri anuală (venituri) va fi de 299.999 RON, în acest caz, profitul va fi de 269.999 lei. Dacă marja ta de profit este mai mică, poți pune, de exemplu, 30% și astfel, profitul brut (înainte de taxe) este de 90.000 RON.

4. Simulăm mai întâi că firma nu are angajați - lăsă bifată alegerea "NU" în dreptul câmpului “Am un angajat cu normă întreagă, 8 ore pe zi, cu salariu minim”.


În urma completării datelor de mai sus, rezultatul este că, în 2023:

1. Nu poți fi “PFA Normă”, pentru că se depășește norma.

2. Taxele pe “PFA sistem real” sunt de 46.890 RON – la click pe sumă în tabelul din dreapta vei vedea din ce sunt compuse aceste taxe.

3. Nu poți fi “SRL Micro” pentru că nu ai angajați.

4. Ai avea de plătit o suma de 67.464 RON în cazul unui “SRL Profit”.


Prin urmare, în ipotezele de lucru din acest exemplu, este mai eficient fiscal să ai un “PFA în sistem Real” (dacă îți dorești asta și dacă întrunești condițiile legale pentru a avea această formă această formă de organizare).


O altă opțiune în cazul exemplului de mai sus este să bifezi “DA” în dreptul câmpului “Am un angajat cu normă întreagă, 8 ore pe zi, cu salariu minim” (evident, dacă te afli în această situație).


Prin urmare, în ipotezele de lucru aferente acestei opțiuni:

1. Nu poți fi “PFA Normă”, pentru că se depășește norma.

2. Taxele pe “PFA sistem real” sunt tot de 46.890 RON. Practic, nu este nevoie să te angajezi.

3. Un “SRL Micro” va avea taxe de 43.868 RON – la click pe sumă în tabelul din dreapta vei vedea din ce sunt compuse aceste taxe.

4. Ai avea de plătit o suma de 84.068 RON în cazul unui “SRL Profit”.


În concluzie, conform acestui exemplu, cele mai mici taxe sunt la SRL Micro, cu un angajat cu normă întreagă. Valoarea acestor taxe este de 43.868 RON.


Introdu și tu datele afacerii tale și află informații relevante despre SRL și PFA taxe și impozite precum și alte informații de interes pentru tine!Note:

1. Modelul de calcul nu ia în considerare cazuri specifice în ce privește angajații

     a) Deduceri personale, persoane în intreținere etc.;

     b) Scutire impozit venit pentru IT;

     c) Facilitățile fiscale la salarii pentru construcții și agricultură;

     d) Angajați cu normă parțială.


2. Modelul de calcul nu ia în considerare domenii de activitate care au prevederi specifice (de ex. HORECA).


3. Modelul de calcul presupune că activitatea ar putea fi desfașurată ca PFA la normă:

     a) Dacă activitatea nu se încadrează la PFA indiferent de sistem, doar comparația de la SRL e relevantă;

     b) Dacă activitatea nu se încadrează la PFA la normă, atunci doar comparația între PFA sistem real și SRL e relevantă.


4. Modelul de calcul presupune că profitul brut contabil este egal cu profitul fiscal (adică firma nu are cheltuieli nedeductibile).


5. Modelul de calcul presupune că salariul minim pentru 2023 va fi tot 2.550 lei cum este valabil pentru anul 2022.


6. Modelul de calcul presupune o normă de venit generică de 35.000 RON valabilă și în 2022, și în 2023.


7. Declinare a răspunderii: datele furnizate de acest calculator impozite / taxe au un rol strict informativ și nu recomandă luarea unei decizii de afaceri.