Nu rata Webinar-ul Live „e-Factura, ghid complet pentru antreprenori”. Înregistrează-te Gratuit ACUM. 

Salariul minim pe economie va creste din 2022. Iata ce trebuie sa stie antreprenorii

Share this article

Timp de citire: 3 minute

Cuprins

Din pacate, foarte multi dintre noi nu stiu care este salariul minim pe economie – in cele mai multe cazuri, aceasta informatie nu este vitala. Cu toate acestea, pentru antreprenorii si managerii unei afaceri este important sa ramana la curent cu detaliile de acest tip.

In momentul de fata, salariul minim pe economie este de 2300 de lei (brut). Pe de alta parte, in mai putin de 3 luni, acesta va fi majorat la 2550 de lei prin intermediul Hotararii de Guvern 1.071/2021 si reprezinta un mic moment de bucurie pentru aproximativ 23% din salariatii activi care beneficiaza de salariu minim pe economie.

Iata care sunt celelalte aspecte ale acestei Hotarari pe care trebuie sa le stii, inclusiv cateva informatii despre cum va afecta aceasta schimbare viata unui antreprenor.

 

Ce schimbari sufera salariul minim pe economie incepand cu 1 ianuarie 2022?

 

Dupa cum am mentionat, este vorba despre o majorare a acestuia. Totusi, HG 1.071/2021 nu cuprinde doar aceasta informatie. Asadar:

·        Data de 1 ianuarie 2022 marcheaza momentul in care salariul minim pe economie se va majora cu 10.86% – adica o crestere de 250 lei brut.

·        Apoi, tot prin aceasta hotarare, se renunta si la salariul minim asigurat persoanelor angajate pe functii ce necesita studii superioare si cel putin un an de vechime in domeniu. Aceasta schimbare vine dupa numeroasele mentiuni ale Guvernului legate de eliminarea salariului minim diferentiat.

Acestea sunt schimbarile care vor fi aduse salariului minim pe economie incepand cu anul 2022. Dupa cum bine stii, o astfel de schimbare are efecte asupra mai multor aspecte atat din viata unui angajat, cat si din viata unui angajator.

 

Ce efecte va avea majorarea salariului minim pe economie?

 

Evident, mai toate efectele acestei majorari influenteaza direct contributiile pe care persoanele le datoreaza statului si nu numai. Salariul minim pe economie in 2021 deja prezenta o serie de contributii relativ mari, comparate cu salariul minim brut.

·        Cei ce realizeaza venituri prin intermediul activitatilor de tip independent sau prin drepturi de proprietatea intelectuala vor experimenta o crestere a bazei de calcul CAS. Contributia de 25% ramane aceeasi, doar ca valoarea sa se va schimba.

·        Cei ce realizeaza venituri extrasalariale (ca si persoane fizice) vor experimenta o crestere a contributiilor sociale.

·        Cei care au doar venituri extrasalariale vor experimenta, de asemenea, o crestere a contributiilor sociale daca opteaza pentru inscrierea in sistemele de asigurare sociala si de sanatate. Aceasta majorare a contributiilor se aplica si celor care nu au venituri.

Pe scurt, din moment ce plafonul de 12 salarii minime brute creste, cresc astfel si contributiile datorate atat de persoanele fizice, cat si de antreprenori.

Antreprenorii au necesitati si strategii diferite. Cu toate acestea, o caracteristica des intalnita ar fi faptul ca acestia se bazeaza pe venituri extrasalariale pentru a-si finanta afacerea sau un start-up.

 

Cum afecteaza noul salariu minim antreprenorii din Romania?

 

Pentru inceput, atat piata locurilor de munca, cat si forta de munca in sine ar putea vedea o crestere. O majorare adusa la salariul minim pe economie poate convinge mai multe persoane sa-si caute un job in conditii legale, pe baza unui contract.

Pe de alta parte, dupa cum am mentionat, cresc contributiile pentru veniturile extrasalariale obtinute. Astfel, antreprenorii care sunt implicati in mai multe proiecte s-ar putea regasi in situatia de a scoate mai mult din buzunar pentru taxe la final de an.

Totusi, pentru persoanele care nu mizeaza atat de mult pe venituri extrasalariale, aceasta majorare va fi benefica, in special daca activeaza in domeniile cu o medie salariala scazuta, precum HoReCa, industria alimentara sau industria textila si de confectii.

Recomandările noastre

Abonează-te gratuit la Newsletter-ul Keez!

Ești antreprenor și vrei să afli primul tot ce contează pentru pentru afacerea ta?
Abonează-te și vei fi la curent cu: