Nu rata Webinar-ul Live „e-Factura, ghid complet pentru antreprenori”. Înregistrează-te Gratuit ACUM. 

Obligatii fiscale in cazul contractelor de drepturi de autor

Share this article

Timp de citire: 3 minute

Cuprins

Ca antreprenor, te-ai aflat macar o data in situatia de a semna un contract in schimbul unui serviciu de scurta durata. Cea mai potrivita forma de contractare pentru servicii intelectuale este cea a drepturilor de autor, care aduce beneficii atat pentru prestator, cat si pentru tine, ca antreprenor.

Astfel, pentru servicii precum crearea unor opere literare, stiintifice sau artistice, brevete de inventie, mostre, marci de fabrica sau de comert, procedee tehnice si know how-uri, desene şi modele, trebuie sa semnezi cu persoana prestatoare, fie ca este fizica sau juridica, un contract pentru drepturile de autor.

Ce reprezinta drepturile de autor?

Drepturile de autor sunt drepturi de proprietate intelectuala ale unor persoane prestatoare de servicii intelectuale, precum cele mai sus mentionate. Venitul se stabileste de catre ambele parti, in urma realizarii activitatilor, prin intocmirea unui contract legal, ce prevede anumite clauze.

 

Avantajele si dezavantajele contractelor incheiate pentru drepturi de autor

Acest tip de contract este desemnat acelor persoane liber profesioniste, cu activitate in domeniile creative, pentru care se justifica drepturile de proprietate intelectuala. Avantajul tau, ca antreprenor, este lipsa platii impozitului, acesta fiind suferit de catre persoana prestatoare.

Principalele avantaje ale contractelor pentru drepturi de autor:

 • Nu este nevoie de semnarea unui contract cu un SRL sau PFA, ci poti contracta o persoana fizica;
 • Nu exita obligatii legislative intre tine si prestator, decat cele integrate in clauzele contractuale;
 • Taxele sau contributiile sunt minime si se efectueaza cu rapiditate;
 • Nu platesti impozit. Doar prestatorul isi plateste darile la stat si, implicit, cele prevazute de acest tip de contracte.
 • Procesul este rapid, simplu si eficient.

Exista si unele dezavantaje:

 • Contractele pentru drepturile de autor sunt unice si se realizeaza pentru un singur serviciu. Asta inseamna ca va trebui semnat un nou contract la fiecare colaborare cu prestatorul;
 • Nu orice serviciu se incadreaza in contractele de drepturi de autor. Vezi Legea 8/1996;

 

Cadrul legislativ al drepturilor de proprietate intelectuala din 2019

Modificarile Legii 8/1996 facute in martie 2018 sunt prevazute in Legea 227/2015 cu noile reglementari ale Codului Fiscal, dar si de Ordonanta de urgenta nr. 18/2018. Astfel, prestatorul are de ales intre impozitarea venitului cu retinere la sursa sau a veniturilor realizate din activitati independente.

Contractul de drepturi de autor aduce beneficii evidente in domeniul obligatiilor fiscale?

Plata pentru drepturile de autor este o metoda ideala pentru antreprenorii romani care isi doresc sa castige timp, bani si efort. Intr-o Romanie in care timpul costa, Keez considera ca un antreprenor trebuie sa isi concentreze atentia asupra metodelor de maximizare a profitului si sa aleaga variante potrivite de lucru si de contractare.

Keez este serviciul de contabilitate online complet, care iti ofera suport si informare prin intermediul expertilor CECCAR, ceea ce inseamna pentru tine ca ai acces in timp real la toate datele si raportarile financiare ale companiei tale.

Care sunt avantajele tale cu Keez?

 • Servicii complete de contabilitate online;
 • Tot ce ofera un expert contabil obisnuit si multe altele in plus;
 • Acces la o platforma online 24/7, mobil/desktop;
 • Rapoarte simple si complexe;
 • Set complet de documente financiare si formulare.

Recomandările noastre

Abonează-te gratuit la Newsletter-ul Keez!

Ești antreprenor și vrei să afli primul tot ce contează pentru pentru afacerea ta?
Abonează-te și vei fi la curent cu: