ÎNREGISTREAZĂ-TE la Webinarul “Cum să activezi serviciul “Extras Online” ca să ai o imagine completă, la zi, asupra încasărilor și plăților firmei”.

Modificări fiscale e-Factura: De când se aplică amenzile și ce se întâmplă de la 1 iulie

e-factura

Share this article

Timp de citire: 2 minute

Cuprins

Guvernul a amânat aplicarea amenzilor pentru netransmiterea e-Facturilor în SPV pentru încă două luni, printr-o nouă OUG. Noul termen pentru aplicarea sancțiunilor este 1 iunie 2024.

Astfel, noua lege clarifică faptul că dacă nu ai transmis una sau mai multe e-Facturi în cadrul unei luni calendaristice în sistemul RO e-Factura, vei fi sancționat o singură dată, ci nu pentru fiecare factură în parte. 

Până la 30 iunie 2024 sunt acceptate și facturile pe hârtie, însă de la 1 iulie 2024 acestea vor dispărea. Nu vei mai putea justifica înregistrarea unei cheltuieli în contabilitate cu ajutorul unei facturi pe hârtie pentru că doar e-Factura cu sigiliul ANAF va putea fi înregistrată în contabilitate.

În plus, toate e-Facturile, adică acele fișiere electronice în format XML care conțin datele facturii și sunt însoțite de sigiliul ANAF trebuie salvate și arhivate. ANAF le va păstra pe server doar 60 de zile. Dacă ești client Keez, toate facturile tale sunt descărcate și arhivate instant într-un cloud securizat. 

În ceea ce privește amenzile, până la 31 mai 2024 nu sunt amenzi.

Sancțiuni pentru e-Factura

De la 1 iunie 2024, cuantumul amenzilor rămâne aceleași de până acum:
– între 1.000 și 2.500 de lei pentru firmele mici și persoanele fizice;
– între 2.500 și 5.000 de lei pentru firmele mijlocii;
– între 5.000 și 10.000 de lei pentru firmele mari.

De la 1 iulie 2024, amenzile vor fi 15% din valoarea facturii. 

Ce facturi se trimit în e-Factura

– Toți operatorii economici din România care facturează către persoane juridice din România sunt obligați să trimită facturile în e-Factura;
– e-Factura se va trimite către persoanele din alte țări dacă serviciul este prestat din punct de vedere fiscal în România, de exemplu, chirii. În această categorie nu intră și serviciile diverse din IT sau programare. Se consideră că acestea sunt efectuate în țara clientului;
– În anumite cazuri, e-Factura se va trimite și către persoane fizice dacă plata serviciilor se face cu vouchere de vacanță.

Când se depune e-Factura

În momentul de față, termenul de depunere este de 5 zile lucrătoare de la data facturării, iar de la 1 iulie 2024 termenul va fi de 5 zile calendaristice. Acest termen nu doar că grăbește termenul de depunere, ci și termenul de facturare deoarece termenul de facturare pentru un bun/ prestare de serviciu este atunci când s-a prestat serviciul sau s-a livrat bunul respectiv.

Ghid complet pentru e-Factura

Citește și: Cum trimiți/primești e-Factura în funcție de softul pe care îl folosești

Citește și: e-Factura: Ce se întâmplă cu o factură neînregistrată în contabilitate

 

Recomandările noastre

Abonează-te gratuit la Newsletter-ul Keez!

Ești antreprenor și vrei să afli primul tot ce contează pentru pentru afacerea ta?
Abonează-te și vei fi la curent cu: