Nu rata Webinar-ul Live „e-Factura, ghid complet pentru antreprenori”. Înregistrează-te Gratuit ACUM. 

Majorarea salariului minim: Ce trebuie să facă angajatorii de la 1 ianuarie 2024 pentru a respecta legea

Share this article

Timp de citire: 2 minute

Cuprins

Firmele nu vor mai putea păstra salariul minim pe economie pentru anumiți angajați și vor fi obligate să îl mărească de la 1 ianuarie 2024, potrivit unei prevederi introduse în Codul Muncii. 

Această prevedere presupune că de la 1 ianuarie 2022 salariul minim brut pe țară garantat în plată poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni de la momentul încheierii contractului individual de muncă.

 

Ce spune legea

După expirarea perioadei de 24 de luni de la momentul angajării, angajatorul este obligat să plătească angajatul cu un salariu de bază superior salariului minim pe economie. Nu există însă o sumă minimă impusă de lege în acest sens.

Cele 24 de luni au început să se calculeze de la data de 1 ianuarie 2022. Astfel, angajatorii care au angajați pe salariul minim pe economie anterior anului 2022 trebuie să mărească salariul acestora începând cu 1 ianuarie 2024. 

Pentru salariații care au fost angajați după data de 1 ianuarie 2022, se calculează 24 de luni de la momentul angajării, urmând ca aceea să fie data la care se va aplica majorarea salariului. 

Obligația majorării salariului minim brut pe țară garantat se aplică atât contractelor cu normă întreagă, cât și contractelor cu jumătate de normă. 

Modificarea se va face prin act adițional semnat de ambele părți și trebuie înregistrate în Revisal în maxim 20 de zile lucrătoare de la data modificării. 

În cazul contractului de mandat, această prevedere nu se aplică.

De la 1 octombrie 2023 salariul minim pe economie în România este de 3.300 de lei. 

Dacă ești client Keez și te afli în această situație, ne poți transmite actele adiționale semnate și completate cu sumele dorite (după ultimul model trimis de noi la majorarea salariului minim la data de 1 octombrie 2023). Alternativ, te putem ajuta noi cu redactarea lor dacă ne transmiți informațiile necesare: salariatul și valoarea nouă a salariului (valabilă de la data de 1 ianuarie 2024).

ONRC anunță că va suspenda activitatea pentru mentenanță tehnică în perioada 19-25 iulie. Detalii pe blogul Keez.

Abonează-te gratuit la Newsletter-ul Keez!

Ești antreprenor și vrei să afli primul tot ce contează pentru pentru afacerea ta?
Abonează-te și vei fi la curent cu: