Nu rata Webinar-ul Live „e-Factura, ghid complet pentru antreprenori”. Înregistrează-te Gratuit ACUM. 

Ghid de infiintare firma – Keez te invata tot ce trebuie sa stii!

Share this article

Timp de citire: 5 minute

Cuprins

Din ce in ce mai multi romani doresc sa-si deschida o afacere si implicit, sa afle mai multe despre procesul infiintare firma. Mai mult decat atat, chiar si cei care presteaza servicii ca liber profesionisti (de obicei, lucrand de acasa) beneficiaza de pe urma unui PFA, de exemplu.

Din moment ce nevoia de autonomie financiara, pentru ca altfel nu putem numi acest fenomen, a crescut in randul romanilor, majoritatea tinerilor vor sa-si infiinteze un PFA, pe cand cei mai cu experienta cauta detalii despre infiintarea unui SRL.

In ambele cazuri, exista lucruri pe care s-ar putea sa nu le stii. Tocmai de aceea, echipa Keez ti-a pregatit acest articol – iata cum iti poti infiinta prima firma, in functie de nevoile tale!

Intrebarea eterna – infiintare PFA sau SRL?

Aceasta intrebare trebuie pusa din doua motive. Primul are legatura cu taxele si impozitele pe venit pe care le vei avea de platit, iar al doilea se refera la modul in care vei dori sa opereze firma ta.

Diferenta dintre aceste doua tipuri de entitati se poate face foarte usor – anume, prin mentionarea faptului ca PFA nu este neaparat o firma in adevaratul sens al cuvantului. Desi are la baza un proces similar celui de infiintare firma SRL, PFA inseamna, scurt si la obiect, persoana fizica autorizata.

Iata cum poti decide, rapid si usor, intre PFA sau SRL:

• PFA presupune administrarea afacerii de unul singur. SRL implica faptul ca poti avea si asociati;

• PFA vine cu o limita de 5 coduri CAEN, deci maxim 5 domenii sau activitati pentru firma ta. SRL nu are limita si poti desfasura un numar nelimitat de activitati si servicii;

• PFA presupune studii superioare, experienta relevanta intr-un anumit domeniu sau o certificare anume. Acest aspect nu este relevant pentru o forma de organizare de tip SRL;

• PFA poate avea un maxim de trei angajati. SRL, din nou, nu are o limita in aceasta privinta.

Acestea sunt cele mai importante caracteristici cand vine vorba de infiintare firma PFA sau SRL. In alti termeni, o entitate economica de tip PFA presupune practicarea unei meserii (instalator, frizer si asa mai departe), pe cand un SRL presupune o afacere pe mai multe directii, pe care vrei sa o dezvolti in timp si care necesita fonduri, angajati si nu numai.

Cel mai mare semn de intrebare: ce taxe si impozite se aplica?

Evident, taxele si impozitele aplicate difera in functie de tipul de firma. Totodata, aici trebuie sa iei in considerare si partea de contabilitate a firmei tale. Un PFA, de exemplu, desi poate fi administrat de un singur contabil, poate intampina, la randul sau, probleme destul de grave la nivelul achitarii taxelor si impozitelor.

Iata ce ai de platit, in functie de procesul infiintare firma pe care vrei sa-l urmezi:

• PFA plateste impozit 10% pe venit net, minus cheltuieli. SRL plateste impozit aferent cifrei de afaceri – 3% daca firma nu are angajati si 1% daca are cel putin un angajat;

• PFA cu un venit net lunar mai mare decat salariul minim pe economie plateste contributiile sociale ca atare, conform normelor in vigoare. SRL plateste impozit pe profit doar atunci cand cifra de afaceri depaseste un milion euro pe an. Acest impozit este de 16%;

• PFA permite scoaterea banilor din firma in orice moment, fara necesitatea platirii impozitului. SRL nu permite acest lucru – profitul poate fi scos din firma doar anual sau trimestrial. Mai mult, acesta este impozitat cu 5% in cazul distribuirii catre asociati;

• PFA implica contabilitate simpla, sub forma unei declaratii anuale. SRL necesita contabilitate complexa, rapoarte si evidenta.

Principala cauza a batailor de cap – acte necesare infiintare firma!

Fii fara grija, nu vom incepe sa listam aici toate documentele necesare, pentru ca mai apoi sa te intrebi daca nu cumva s-a schimbat ceva de la publicarea articolului. In schimb, iti oferim doua surse extrem de importante – referitoare la acte necesare infiintare SRL si PFA, respectiv. Sursele apartin Oficiului National al Registrului Comertului – asadar, in caz de schimbari, acestea vor fi cu siguranta actualizate.

Totusi, chiar daca ai aceste surse si listele cu acte necesare in fata, tot poti intampina dificultati. Doar la infiintare PFA, de exemplu, ai nevoie de minim 10 documente diferite (iar sectiunea de Note este mai mare decat lista in sine cu documentele necesare).

Pe scurt, birocratia din Romania iti poate da batai de cap, dar echipa Keez este gata sa te sustina!

Salvarea omului de afaceri modern – servicii infiintare firma online

Datorita atat tehnologiei, cat si pandemiei (care ne forteaza sa evitam cozile cat de mult posibil), ai acum oportunitatea de a-ti infiinta firma complet online. Aceasta informatie nu trebuie sa te sperie si sa te duca cu gandul la costuri mari – contrar asteptarilor, acest serviciu este unul destul de ieftin.

Pentru doar cateva sute de lei, economisesti – in functie de situatia de la oficiile Registrului Comertului – chiar si pana la 3 zile lucratoare. De altfel, o firma nu poate fi infiintata intr-o singura zi. Mai apoi, 3 zile lucratoare pot aduce unui antreprenor sume foarte mari de bani – ori acesta se poate concentra pe activitatile afacerii lui.

In alti termeni, costurile serviciului de infiintare firma online sunt o investitie pe termen lung si evitarea pierderii timpului pe termen scurt.

Keez este aici pentru tinerii antreprenori si oamenii de afaceri ai Romaniei

Dupa cum am mentionat, majoritatea romanilor vor, in ziua de astazi, sa-si deschida un PFA sau un SRL. Locul de munca obisnuit nu mai face fata necesitatilor multor persoane, dar acestia nici nu pot renunta la el. Mai apoi, a devenit din ce in ce mai usor sa castigi bani pe cont propriu, mai ales prin intermediul internetului si al online-ului.

Echipa Keez este de parere ca procesul de infiintare firma, pentru toti acesti oameni, nu trebuie sa fie extrem de complicat ori sa aiba costuri ridicate. Aceeasi opinie o avem si despre serviciile de contabilitate. Tocmai de aceea, pentru noi, calitatea la un pret avantajos chiar exista – si poti beneficia de ea cu ajutorul nostru!

ONRC anunță că va suspenda activitatea pentru mentenanță tehnică în perioada 19-25 iulie. Detalii pe blogul Keez.

Abonează-te gratuit la Newsletter-ul Keez!

Ești antreprenor și vrei să afli primul tot ce contează pentru pentru afacerea ta?
Abonează-te și vei fi la curent cu: