ÎNREGISTREAZĂ-TE la Webinarul “Cum să activezi serviciul “Extras Online” ca să ai o imagine completă, la zi, asupra încasărilor și plăților firmei”.

Concediul maternal și concediul de creștere copil – calcul 2024

Concediul maternal și de creștere copil

Share this article

Timp de citire: 4 minute

Cuprins

Concediul de maternitate și concediul de creștere copil reprezintă aspecte esențiale din viața oricărui viitor părinte, dar mai ales din viața unei viitoare mame. Femeile gravide salariate beneficiază mai întâi de concediul de maternitate, pentru a se putea pregăti și odihni pentru nașterea copilului, iar mai apoi intră în concediul de creștere copil.

Află care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinești pentru a putea beneficia de indemnizația de maternitate, dar și ce aspecte legale trebuie să ai în vedere în calitate de viitor părinte. 

Concediul maternal

Acesta este un segment al concediului de creștere copil și se referă la perioada de odihnă acordată mamei înainte și după nașterea copilului. Concediul maternal este împărțit în două: concediul prenatal (înainte de nașterea copilului) și concediul postnatal (după nașterea copilului). Acesta are o durată de 126 de zile și se împarte astfel:

Concediul prenatal este perioada de timp înainte de naștere, în care viitoarea mamă beneficiază de odihnă pentru a se putea pregăti pentru evenimentul nașterii. Acesta este de 42 de zile calendaristice (aproximativ 6 săptămâni) și poate începe cu cel târziu 28 de zile înainte de data estimată a nașterii. Totuși, femeile gravide pot alege să înceapă acest concediu cu 63 de zile înainte de naștere, în cazul în care medicul le consideră incapabile să își desfășoare activitatea profesională.

Concediul postnatal începe după naștere și oferă mamei timp pentru recuperare și îngrijirea copilului. Acesta este de 84 de zile calendaristice (aproximativ 12 săptămâni) și începe imediat după expirarea concediului prenatal. În situații speciale, acest concediu poate fi prelungit, de exemplu, în cazul nașterii gemelare sau a unor complicații medicale.

Indemnizația de maternitate

Reprezintă forma de compensație financiară acordată unei femei care se află în concediul de maternitate în timpul perioadei prenatale și postnatale. Indemnizația plătită pentru cele 126 de zile de concediu de maternitate este de 85% din media veniturilor lunare realizate de către mamă în ultimele șase luni dinaintea concediului de maternitate, din care se scade CAS (25%) și CASS (10%). 

Indemnizația de maternitate făcea parte din categoria celor care erau scutite de plata CASS-ului. Însă, prin OUG 115/2023, Guvernul a eliminat scutirea. 

Concediul de creștere copil

Acesta este un tip de concediu destinat părinților pentru îngrijirea și creșterea copilului în primii ani de viață. În România, concediul de creștere copil poate fi luat de oricare dintre părinți și poate dura până la 2 ani de la nașterea copilului. În cazul copiilor cu handicap, acesta se poate prelungi până la 3 ani. Scopul principal al acestui concediu este să permită părinților să se dedice îngrijirii și educației copilului în primele sale etape de viață.

Indemnizația de creștere a copilului

Este un ajutor pe care statul român îl acordă familiilor cu copii. Scopul acestui ajutor este susținerea părinților în ceea ce privește cheltuielile legate de îngrijirea copilului deoarece în această perioadă angajatul are contractul de muncă suspendat. Potrivit OUG 111/2010 indemnizația lunară pentru creșterea copiilor este în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului.

Formulă calcul indemnizație creștere copil = salariul net în lei x 85%

Potrivit OUG 164/2022, cuantumul indemnizației lunare pentru creșterea copilului se majorează cu 50% din indemnizația cuvenită pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleți sau multipleți, începând cu cel de-al doilea copil provenit dintr-o astfel de naștere.  

În cazul în care cel de-al doilea copil nu provine dintr-o sarcină gemelară, iar indemnizația calculată pentru cel de-al doilea concediu de creștere copil este mai mică decât cea obținută la primul concediu de creștere copil, este dreptul tău să primești aceeași sumă pe care ai primit-o în primul concediu. Acest lucru este valabil și dacă rămâi însărcinată în timpul concediului de creștere a copilului.

Condiții pentru obținerea indemnizației de creștere copil

Pentru a beneficia de concediu și indemnizație de maternitate trebuie să îndeplinești următoarele condiții:

  • să ai reședința legală în România;
  • să locuiești împreună cu copilul/copiii pentru care soliciți indemnizație;
  • să fi contribuit timp de cel puțin 6 luni la sistemul de asigurări sociale în ultimele 12 luni dinaintea concediului de maternitate.

Când depun dosarul pentru indemnizație creștere copil

Dosarul pentru indemnizație creștere copil trebuie depus în cel mult 60 de zile lucrătoare de la data nașterii copilului sau de la încetarea concediului de maternitate.

Toate documentele necesare se depun la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) din localitatea în care locuiești, iar plata indemnizației o vei primi după aproximativ 2 luni de la depunerea dosarului. 

Recomandările noastre

Abonează-te gratuit la Newsletter-ul Keez!

Ești antreprenor și vrei să afli primul tot ce contează pentru pentru afacerea ta?
Abonează-te și vei fi la curent cu: