Nu rata Webinar-ul Live „e-Factura, ghid complet pentru antreprenori”. Înregistrează-te Gratuit ACUM. 

Acte necesare pentru deschidere PFA – află informații esențiale despre această formă de organizare a afacerii | Keez

Share this article

Timp de citire: 4 minute

Cuprins

Din ce în ce mai mulți români aleg să devină propriul lor șef și să-și înceapă o afacere.

Printre motivele pentru care ei fac această aegere sunt clare:

  1. Creșterea veniturilor. În funcție de modul în care îți desfășori afacerea, poți face mai mulți bani decât în cazul în care continui să fii angajat.
  2. Flexibilitate. Atunci când ai o afacere, ai oportunitatea de a decide tu însuți în ce direcție vei merge mai departe și ai libertatea de a alege când și cât de mult vei lucra.
  3. Sentimentul de realizare/împlinire personală. Ca antreprenor, ai posibilitatea de a valorifica abililitățile și cunoștințele dobândite ca angajat pentru a-ți construi propria afacere.
  4. Dobândirea de expriențe antreprenoriale. Niciun fel de curs nu îți poate aduce expriențele pe care le vei simți atunci cand ai grijă de propria afacere. Cel mai important, vei trăi o experiență inegalabilă în care luarea deciziilor și urmărirea consecințelor lor vor contribui semnificativ la dezvoltarea ta personală și profesională.

Ca să începi o afacere ai nevoie de foarte puțin

Totul începe cu o viziune – antreprenorul știe ce vrea să facă și are o imagine clară asupra modului în care vrea să îșo ducă planurile cat mai departe.

Apoi, e nevoie de un pic de pregatire: înainte de a începe orice afacere, trebuie să te documentezi și să te pregătești.

După ce ai început, trebuie să fi pregătit însă să contribui la dezvoltarea afacerii cu timpul și energia ta. Este necesar să fii dispus să te dedici proiectului tău, mai ales în primii ani de la lansare.

Însă, înainte de toate, trebuie să decizi care este forma de organizare pe care activitatea ta o va lua. În acest sens, ai la dispoziție mai multe opțiuni legale: PFA, SRL sau II. În funcție de forma juridică aleasă, pașii pentru deschiderea afacerii sunt diferiți.

PFA reprezintă cea mai simplă formă de organizare pe care o poți alege pentru activitatea ta, prin care poți să produci bani în mod legal, lucrând pe cont propriu, fără să mai fie nevoie să te “lupți” cu prea multă birocrație.

De ce să optezi pentru PFA?

Un mare avantaj al acestei forme juridice este reprezentat de faptul că oricine poate fi o persoană fizică autorizată. Singurele condiții sunt ca aceasta să aibă împlinită vârsta de 18 ani și să nu aibă cazier fiscal.

Profitul obținut de un PFA este presupus a fi obținut din activități independente, în cursul cărora sunt aplicate taxele pe venit și impozitarea pe venitul net. PFA-ul va avea cheltuieli mai mici pentru servicii de contabilitate și va oferi posibilitatea de a lucra în mod independent și de a livra servicii profesionale.

De asemenea, ca titular al PFA-ului, poti avea acces oricând la profitul realizat, fără să mai fie nevoie să justifici retragerea banilor din cont, ceea ce reprezintă un beneficiu important.

Un alt motiv pentru care foarte multe persoane optează pentru un PFA este faptul că procesul de înființare nu este unul de lungă durată, ceea ce înseamnă și costuri reduse.

Atunci când ai un PFA poți să dispui de bani imediat (de la un SRL poti dispune de bani trimestrial). În anumite condiții, impozitele sunt mai mici (norma de venit) și nu este nevoie de contabil autorizat.

Vrei să-ți înființezi un PFA? Keez te va ajuta să scutești timp, efort și energie prin serviciul de înființare PFA. Keez te ghidează, te ajută, te sprijină și îți răspunde la întrebări.

Experții contabili experimentați de la Keez se ocupă în locul tău de toate etapele care trebuie să fie parcurse pentru deschiderea PFA-ului. Mai multe detalii despre un astfel de servicii poti găsi chiar aici.

Acte necesare pentru PFA

Pentru ca afacerea tau sa ia aceasta formă juridică, vei avea nevoie doar de câteva documente:

  • Carte de identitate titular
  • Acte de studii sau documente justificative legate de experiența profesională în domeniul în care se dorește autorizarea
  • Dovadă de proprietate pentru adresa la care se va stabili sediul profesional
  • Procură notarială

Apelează la Keez pentru înființarea PFA-ului tău. Keez ocupă de întregul proces de înființare PFA, de pregătirea și completarea cererilor și formularelor necesare, precum:

  • Coduri CAEN prestabilite în funcție de activitatea ta
  • Contractul de comodat
  • Pentru tine, Echipa Keez pregătește, depune, ridică și îți înmânează actele finale pentru înființare PFA de la Registrul Comerțului.

Dacă te interesează cea mai eficientă modalitate de organizare din punct de vedere fiscal, simulează-ți taxele și compară PFA, SRL cu angajați și SRL fără angajat aici.

Completează acum acest formular din website-ul Keez și în câteva zilei vei fi avea afacerea ta. 

Recomandările noastre

Abonează-te gratuit la Newsletter-ul Keez!

Ești antreprenor și vrei să afli primul tot ce contează pentru pentru afacerea ta?
Abonează-te și vei fi la curent cu: