Nu rata Webinar-ul Live „e-Factura, ghid complet pentru antreprenori”. Înregistrează-te Gratuit ACUM. 

Responsabilități în legătură cu Legea pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului

Share this article

Timp de citire: 2 minute

Cuprins

Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor anunță prelungirea datei până la care firmele pot crea un cont în Sistemul Electronic de Transmisie Date pentru desemnarea persoanei responsabile pentru raportarea on-line.

În data de 17 ianuarie 2020 expiră termenul de grație prevăzut în Legea pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului (129/2019), intrată în vigoare în data de 21 iulie, însă acest termen a fost prelungit.

Tranzacțiile cu numerar mai mari de 10,000 Euro trebuie raportate în baza Legii 129/2019 (legea pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului), iar termenul standard de raportare este de 24 ore de la apariția tranzactiei. Neîndeplinirea obligațiilor de raportare atrage amenzi din partea O.N.P.C.S.B.

Este obligația administratorilor să implementeze un sistem care să le permită să se achite de anumite obligații legale (de raportare numerar, de identificare a clientelei, de întocmire norme și politici interne etc.) cu privire la respectivele operațiuni.

Printre societățile vizate de prevederile legale se numără: firme de consultanță de afaceri, fiscală sau de audit, agenți de plată, bănci, instituții financiare nebancare, companii de asigurare, intermediari pe piața de capital, societăți de administrare a investițiilor, sau furnizorii de servicii în zona jocurilor de noroc.

De reținut este ca tranzacțiile efectuate prin bănci sau alte instituții se raporteaza de aceste instituții și nu de entitatea care efectuează tranzacțiile.

Alte entităţi care comercializează bunuri sau prestează servicii au obligații legale de raportare a tranzacțiilor cu numerar mai mari de 10,000 EURO, ÎNSĂ FĂRĂ A DESEMNA O PERSOANA RESPONSABILĂ.

Pașii de urmat pentru desemnarea unei persoane raportoare către Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor sunt:

1. Se accesează linkul: https://raportare.onpcsb.ro.

2. În pagina Sistemul Electronic de Transmisie Date accesați: “Inregistrati-va acum”.

3. Se completează datele solicitate: persoana care inregistreaza societatea (date de identificare), administrator(date de identificare), persoana desemnată (date de identificare) și se alege denumirea utilizatorului site-ului (care trebuie sa aibă atât litere cât și cifre).

4. Se da click pe “Transmite cererea“.

5. Site-ul generează două documente pdf (Formular desemnare persoana în relația cu ONPCSB și Formular alocare cont raportare online) care se listeaza în două exemplare fiecare, din care, câte un exemplar se expediază prin poșta cu confirmare de primire la: OFICIUL NAȚIONAL DE PREVENIRE ȘI COMBATERE A SPĂLĂRII BANILOR, Str.ION FLORESCU, NR.1, SECTOR 3, BUCUREȘTI.

Ulterior, firma primește prin posta/email parola pentru acces la contul de raportare pentru utilizatorul declara.

 

Cadrul legal:

https://lege5.ro/Gratuit/gmztsnrvha4a/legea-nr-129-2019-pentru-prevenirea-si-combaterea-spalarii-banilor-si-finantarii-terorismului-precum-si-pentru-modificarea-si-completarea-unor-acte-normative

ONRC anunță că va suspenda activitatea pentru mentenanță tehnică în perioada 19-25 iulie. Detalii pe blogul Keez.

Abonează-te gratuit la Newsletter-ul Keez!

Ești antreprenor și vrei să afli primul tot ce contează pentru pentru afacerea ta?
Abonează-te și vei fi la curent cu: