Situația e chiar așa, fără nicio exagerare, o să iei amenzi din cauza SAF-T/D406 și n-o să știi ce să faci. Ei bine, dacă alegi acum Keez să-ți țină contabilitatea, nu-ți iei amenzi deoarece Keez este un furnizor “PREGĂTIT DE SAF-T/D406″.
SAF-T este un document extrem de complicat pe care aproape 70% din firmele medii și mari din România l-au greșit, conform unor verificări făcute de ANAF în luna august.
Greșelile din D406 vin cu amenzi usturătoare conform art. 337.1 din Codul de procedură fiscală. Nerespectarea termenelor legale pentru depunerea Declarației informative D406, precum și depunerea unor informații eronate sau incomplete în cadrul acesteia, pot atrage sancțiuni contravenționale. Conform prevederilor art. 337 din Legea 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, amenzile pot varia între 1.000 și 5.000 de lei în cazul nedepunerii declarației la termen și între 500 și 1.500 de lei pentru depunerea de declarații cu erori sau incomplete.
Subiectul D406 trebuie tratat cu cea mai mare seriozitate. Dacă atât de multe firme medii și mari, care au departamente de contabilitate interne și nenumărați consultanți, au greșit această declarație, probabilitatea ca declarațiile depuse de firmele mici să fie greșite într-un procent semnificativ mai mare creionează un scenariu de coșmar pentru administratorii acestor companii.
Notificările și amenzile vor curge fără oprire pentru că, sub presiunea timpului și a resurselor, nu o să știi ce ai de făcut împreună cu contabilul tău pentru a remedia problemele.
Keez depune în prezent Declarația Informativă D406 (SAF-T) pentru clienții săi medii și mari și niciunul dintre aceștia nu a primit notificări din partea ANAF care să indice că nu a respectat sau a respectat doar parțial obligațiile de raportare.
Ce e de făcut în cazul unui administrator al unei firme mici? Află din acest articol.
Autoritățile nu vor amâna obligația de a depune D406 pentru contribuabilii mici
Dacă contezi pe o amânare, o faci pe riscul tău.
Autoritățile nu vor amâna obligația de a depune D406 pentru contribuabilii mici din cel puțin două motive.
Primul, este legat de angajamentele luate de România în plan extern să implementeze SAF-T prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), documentul strategic prin care România și-a asumat angajamente de reformă și investiții în schimbul finanțării europene.
Implementarea SAF-T este inclusă în PNRR ca parte a reformelor necesare pentru îmbunătățirea administrării fiscale și combaterea evaziunii fiscale, iar temeiul legal principal pentru implementarea SAF-T în România este Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 130/2021, iar detaliile de implementare sunt reglementate prin Ordinul președintelui ANAF nr. 170/2022.
Al doilea motiv este legat de nevoia statului de a crește veniturile la buget în condițiile în care creșterea economică este sub așteptări din prima parte a anului. Mai mult, Ministerul Finanțelor Publice a anunțat că e nevoie de încă 36 de miliarde de lei pentru a finanța deficitul bugetar (diferența dintre veniturile și cheltuielile statului) și pentru a rostogoli datoria publică (pentru a înlocui creditele care ajung la scadență cu noi împrumuturi).
SAF-T/D406 nu este doar problema contabilului tău.
Este adevărat că el trebuie să completeze și să depună această Declarație, dar tu, ca administrator al firmei, ești de fapt responsabilul și garantul desfășurării legale a activității economice ale firmei tale, iar orice greșeală în acest D406 va fi menționată și sancționată către tine, administratorul afacerii.
Nu te baza nici pe faptul că ANAF-ul nu are cum să verifice pe toată lumea
Digitalizarea ANAF din ultimii ani, în ciuda unor sincope inerente unui asemenea efort, înseamnă și capacitate amplă de procesare și analiză.
În România sunt aproximativ 1.500 de contribuabili mari și 21.000 de contribuabili mijlocii.
În luna august ANAF a făcut verificări vizând companiile mari și mijlocii care nu au respectat sau au respectat doar parțial obligațiile de raportare, iar din aceste verificări au rezultat peste 15.000 de notificări care au fost trimise de ANAF către aceste firme.
Deci, este foarte clar că ANAF-ul are acum capacitatea de procesare și analiză și orice abordare din partea antreprenorilor care se bazează pe lipsa de resurse a autorităților este pierzătoare din start.
Aproape 70% din firmele medii și mari au avut probleme cu completarea D406
Da, 70% dintre entitățile mijlocii și mari verificate de către ANAF în luna August au avut probleme cu completarea D406.
Reaminim că entitățile mijlocii și mari sunt entitățile care, la data bilantului, depășesc limitele a cel puțin două dintre următoarele criterii: totalul activelor de 17.500.000 lei (echivalentul a 3.946.953 euro), cifra de afaceri netă de 35.000.000 lei (echivalentul a 7.893.906 euro), respectiv numărul mediu de salariați în cursul exercițiului financiar de minim 50.
Cifra este foarte mare, în condițiile în care acestea sunt afaceri mari, cu departamente interne de contabilitate care pe lângă angajații care se ocupă exclusiv de contabilitatea firmei mai au la dispoziție și o serie de consultanți gata să găsească soluții pentru aproape orice (în situația de față se pare că n-au prea avut soluții).
Ce concluzie tragem de aici: declarația D406 este complicată și a luat prin surprindere foarte multe afaceri cu resurse importante în domeniul financiar-contabil.
Situația va fi deosebit de gravă pentru contribuabilii mici care de la 1 ianuarie 2025 vor trebui să depună și ei SAF-T/Declarația Informativă D406.
Acești contribuabili mici nu au departamente de contabilitate interne. Ei folosesc servicii de contabilitate externalizate, prestate de companii cu 3-4 experți contabili care țin contabilitatea pentru maxim 200 de firme și folosesc diverse softuri tradiționale de contabilitate.
Orice fel de eroare semnalată de către ANAF în D406-urile completate de aceste firme mici trebuie verificate în primul rând de către experții contabili din firmă, deci dintr-o dată apare nevoia de resurse suplimentare de timp. Apoi, verificările trebuie transmise suportului de la producătorul de soft prin completarea de numeroase tichete de suport și urmărirea rezolvării lor de către programatori.
Probabilitatea de a fi amendat încă odată de către ANAF până când se soluționează orice caz într-un asemenea lanț lung de suport operațional este foarte mare.
D406 (SAF-T) este o chestie complicată pentru care tu și contabilul tău trebuie să vă pregătiți din timp
Întreabă-ți contabilul dacă este pregătit de SAF-T pentru că mai sunt doar 4 luni până la 1 ianuarie 2024, data de la afacerile mici au obligația să depună Declarația Informativă D406 (SAF-T).
E cazul ca tu, administrator de afacere mică, să iei măsuri chiar de acum. În sprijinul acestei afirmații aducem câteva detalii anunțate public de către ANAF privind tipul de verificări pe care le-a făcut în luna August la contribuabilii mijlocii și mari.
Verificările ANAF din luna August s-au bazat pe o serie de teste riguroase aplicate constant de ANAF asupra datelor din fișierele SAF-T depuse.
S-au analizat solduri debitoare și creditoare inițiale și finale, elemente principale specifice sub-secțiunilor din Master Files cum ar fi „Clienți”, „Furnizori”, „Tabela de taxe”, „Unități de măsură”, „Produse”. Inițiativa ANAF s-a concentrat și pe verificări privind corectitudinea valorilor TVA raportate în sub-secțiunile „Facturi de vânzare” și „Facturi de achiziție”, totul în funcție de codurile de taxă folosite.
ANAF a efectuat și un set de teste suplimentare pentru a verifica acuratețea informațiilor raportate în secțiunea numită „General Ledger Entries”. De exemplu, unul din teste presupune verificarea dacă la la nivel de Transaction Line (GL.22), pentru Tax Information Structure/ Tax Amount Structure/ Amount (S.TI.6/ S.AM.1) <0>, procentul specific codului de taxa completat pentru campul Tax Code (S.TI.2) din structura Tax Information Structure, aplicat la Debit Amount/Credit Amount (GL.31/GL.32) dă ca rezultat suma înscrisă la Tax Information Structure/ Tax Amount Structure/Amount (S.TI.6/ S.AM.1).
Am scris deja în blogul Keez ce înseamnă raportarea SAF-T în România, când trebuie depusă Declarația Informativă D406 și care este sursa datelor transmise în pregătirea Declarației informative D406. Informează-te acum.
Ce ai de făcut ca administrator de afacere mică?
Discută deschis cu contabilul tău. Acesta este cel mai important pas pentru că trebuie să te asiguri că cel care îți este contabil este la curent cu cerințele SAF-T și că este pregătit să te ajute să te conformezi.
Este important să îi adresezi întrebări câteva directe:
- „Ești familiarizat cu formatul SAF-T și cu cerințele de raportare?”
- „Ai software-ul necesar pentru a genera fișierele SAF-T?”
- „Cum mă poți ajuta să mă asigur că datele mele contabile sunt corecte și complete?”.
Asigură-te că ești pe lista de priorități a contabilului tău actual și că nevoile tale privind SAF-T/D406 pot fi rezolvate la timp și corect.
Discută cu el direct și despre planurile tarifare. Probabilitatea de a fi nevoit să plătești un tarif mai mare de la 1 ianuarie deoarece contabilul tău va avea de pregătit și depus o declarație complexă este foarte mare.
Alege Keez ca să nu-ți iei amenzi din cauza lui D406
Keez furnizează prin design Contabilitate și Aplicație: suntem și Contabili și IT-ști pentru firmele mici. Am lansat afacerea și am proiectat sistemele și procesele noastre pentru a fi capabili să lucrăm eficient pentru firmele mici, pentru start-up-uri și pentru antreprenori cu experiență în afaceri dar care încă sunt la nivelul de până la 1 milion de eur cifră de afaceri anuală.
Deoarece Keez este un eco-sistem CONTABIL + APLICAȚIE, centrat pe contabil, la nou vei putea naviga prin complexitatea schimbărilor legislative evitând amenzile. Acest lucru este realizat de faptul că noi avem Departament de IT cu cei mai buni programatori care înțeleg domeniul contabilității și legislației aflat la baza acesteia.
Echipa Keez a realizat “in-house” un soft care are modulul SAF-T “bulit-in”. Acest modul este verificat: în prezent Keez depune cu succes D406 pentru clienții entități mijlocii și mari.
Raportarea SAF-T este o abordare internațională, disponibilă de câțiva ani pe alte piețe. Noi am alocat timpul necesar pentru a studia toate cerințele specifice încă de la început. Echipa Keez a avut timp să facă toate testele și am adus în firmă toate resursele necesare pentru a face verificările necesare.
Keez garantează că are un modul SAF-T fără eroare și are competențele tehnice pentru a investiga orice fel de informații venite din partea autorităților.
Nu lăsa schimbările legislative să te copleșească și vino la Keez pentru a descoperi cum îți poți transforma afacerea luând decizii informate.