Nu rata Webinar-ul Live „e-Factura, ghid complet pentru antreprenori”. Înregistrează-te Gratuit ACUM. 

Mai poți rămâne la micro în 2024? Află ce condiții trebuie să îndeplinești

Microînreprindere

Share this article

Timp de citire: 5 minute

Cuprins

La finalul anului 2023, după multe alte modificări fiscale care au avut loc în timpul anului, Guvernul a adoptat o nouă OUG care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024 și care prevede, printre altele, limitarea numărului de microîntreprinderi pe care le poate avea o persoană. Dacă până acum puteai să ai trei, acum mai poți să ai doar una, asta dacă îndeplinești anumite condiții.

UPDATE 26 ianuarie 2024:
Ministerul Finanțelor a publicat o notă informativă în care precizează că până la data de 31 martie 2024 se vor depune situațiile financiare anuale pentru anul fiscal 2022, dar și din anii anteriori anului 2022 (dacă acestea nu au fost depuse). Astfel, nu este vorba de bilanțul anului 2023 cum s-a interpretat din textul OUG 115/ 14 decembrie 2023.

ARTICOL INIȚIAL:

Alexandru Puiu, Directorul de Operațiuni al Keez a abordat pe larg toate aceste subiecte într-un Webinar care este disponibil aici

Micro în 2024?

Dacă în 2023 puteai să ai maxim 3 micro, din 2024 vei mai putea să ai doar una. De altfel, o singură persoană juridică poate să fie micro dacă deține în mod direct sau indirect mai mult de 25% capital într-o firmă. ANAF nu a reglementat încă ce înseamnă ”în mod indirect”. Cert este că, dacă acum ai două microîntrerpinderi sau trei, cu siguranță vei rămâne doar cu una. Vei fi nevoit să decizi care va rămâne micro și care va trece la profit, asta dacă îndeplinești și noile criterii pentru a fi micro:

Micro în 2023

Micro în 2024

Erai la micro dacă îndeplineai aceste criterii:

  • O singură persoană juridică poate deține în mod direct mai mult de 25% capital în maxim 3 mi­cro­în­tre­prin­deri;
  • Nu faci consultanță mai mult de 20%;
  • Ai minim un angajat;
  • Veniturile tale într-un an ca­len­da­ris­tic nu depășesc 500.000 de euro (se calculează doar pentru firma micro).
Poți fi la micro dacă:

  • O singură persoană juridică poate deține în mod direct sau indirect mai mult de 25% capital într-o singură mi­cro­în­tre­prin­de­re;
  • Nu faci consultanță mai mult de 20%;
  • Ai minim un angajat;
  • Veniturile tale într-un an ca­len­da­ris­tic nu depășesc 500.000 de euro (se calculează la entitățile legate*);
  • Depui bilanțul anului 2023 până la cel târziu 31 martie 2024 (vezi nota informativă aici)


În trecut, puteai să fii micro dacă firma nu realiza venituri mai mari de 500.000 de euro într-un an calendaristic. Din 2024, plafonul de 500.000 de euro se va calcula luând în considerare atât cifra de afaceri a firmei care este micro, cât și cifra de afaceri a altor firme care sunt legate cu această firmă. De exemplu, dacă o persoană are două companii cu deținere 100%, una micro cu cifra de afaceri 400.000 de euro pe an și cealaltă la profit cu 300.000 de euro pe an, niciuna nu mai poate să fie micro pentru că amândouă fac 700.000 de euro.

Practic, plafonul de 500.000 de euro nu se mai aplică la cât a făcut cifra de afaceri firma micro în sine, ci la cifra de afaceri a grupului de companii legate în care este acel acționar. Astfel, ambele firme vor trece la profit.

Ce înseamnă entități legate?

Prin definiție, entitățile legate* înseamnă că:

  • o persoană sau o companie deține majoritatea drepturilor de vot sau majoritatea numirilor de membri de conducere a unei companii;
  • impune o influență dominantă asupra acelei companii; 
  • deține capital prin alte companii în acea companie. 

Astfel, dacă deții mai multe firme care investesc una în alta, influențezi majoritatea drepturilor de vot sau influențezi dominant celelalte companii, atunci acestea sunt considerate legate. Plafonul de 500.000 de euro se va calcula luând în calcul veniturile tuturor acestor firme. Deci, un antreprenor cu mai multe companii care fac cumulat mai mult de 500.000 de euro/an va trece la profit cu toate firmele.

În cazul în care ai multe companii micro sau compania pe care o ai acum are mai mult asociați, care la rândul lor au mai multe companii va trebui să decideți ce companie rămâne micro, în cazul în care îndeplinește toate criteriile. Termenul până la care trebuie să luați această decizie este de 31 martie 2024. 

Activitățile de brokeraj

În legislația precedentă, firmele care aveau activități în domeniul de banking, de asigurări sau vânzări de asigurări erau automat la profit. Din 2024, însă, noua legislație prevede o excepție pentru brokeri sau pentru cei care vând sau distribuie asigurări. Dacă activitatea de brokeraj dintr-o firmă ta nu depășește 15% din totalul veniturilor, atunci poți opta pentru micro dacă îndeplinești și celelalte criterii. 

HoReCa

Dacă până acum HoReCa putea să fie micro pentru că era scutită de toate scriteriile, în noua legislație lucrurile s-au schimbat. Toate facilitățile pe care le avea HoReCa au dispărut. Astfel, din 2024 orice firmă care este în HoReCa trebuie să îndeplinească aceleași criterii ca orice alt SRL dacă vrea să mai fie micro. 

Depunerea bilanțului – termen decisiv

O altă prevedere nouă presupune că dacă îndeplinești toate condițiile de mai sus să fii micro, mai trebuie să treci de încă un pas. Ca să poți rămâne micro în 2024 trebuie să depui bilanțul anului 2023 până cel târziu la data de 31 martie 2024.

În cazul în care o firmă care începe anul 2024 fiind micro și nu depune bilanțul anului 2023 până la 31 martie 2024, ea va deveni plătitoare de impozit pe profit începând cu 1 ianuarie 2024. Dacă înainte nu conta când se depune bilanțul anual, pentru prima dată bilanțul devine definitoriu dacă o firmă plătește un impozit sau altul.

Ce PFA-uri trec obligatoriu în sistem real din 2024

Guvernul a adoptat o nouă OUG la sfârșitul anului 2023 prin care PFA-urile cu cod CAEN 6202 și 6203, ce țin de industria IT, nu vor mai putea fi la normă de venit și vor trece obligatoriu în sistem real.

Astfel, dacă în 2023 aveai un PFA la normă de venit cu cod CAEN 6202 sau 6203 și te-ai fi încadrat în plafonul de 25.000 de euro, din 2024 nu mai contează ce cifră de afaceri ai pentru că vei trece în mod obligatoriu în sistem real. 

Dacă în anul 2023 te-ai încadrat la normă, vei plăti la normă taxele din luna mai la normă. Însă, pentru veniturile realizate de la 1 ianuarie 2024 vei plăti taxele în sistem real în 2025. 

CASS în sistem real

În momentul de față, contribuția CASS în sistem real se calculează la un prag de 60 de salarii minime, adică 198.000 de lei. Între 6 și 60 de salarii minime se plătește CASS la venitul net realizat prin aplicarea unei cote de 10%.

ONRC anunță că va suspenda activitatea pentru mentenanță tehnică în perioada 19-25 iulie. Detalii pe blogul Keez.

Abonează-te gratuit la Newsletter-ul Keez!

Ești antreprenor și vrei să afli primul tot ce contează pentru pentru afacerea ta?
Abonează-te și vei fi la curent cu: