Nu rata Webinar-ul Live „e-Factura, ghid complet pentru antreprenori”. Înregistrează-te Gratuit ACUM. 

Cum arată contabilitatea online la Keez

Share this article

Timp de citire: 3 minute

Cuprins

Când vorbim despre contabilitate tradițională avem conturat în minte următorul scenariu: Tu, în calitate de antreprenor, strângi într-o sacoșă facturi, bonuri, chitanțe și alte hârtii pe care le trebuie să le duci contabilului cu speranța că n-ai uitat nimic. După ceva timp aștepți să te sune și să-ți spună că ți-a închis luna, că ți-a depus declarațiile, dar și ce sumă ai de plătit la stat.

Atunci când vorbim despre contabilitate online, lucrurile stau diferit. CEO-ul Keez, Daniel Mateescu a discutat în cadrul emisiunii Business Club difuzată pe canalul Digi24 despre cum a luat naștere firma de contabilitate online Keez, cum funcționează, dar și cum a reușit să depășească problema de mentalitate a antreprenorilor referitor la migrarea de la tradițional spre digital.

Cum a luat naștere Keez

Daniel Mateescu susține că ideea a existat cu mulți ani înainte să se pună în practică, însă a așteptat momentul favorabil pentru ca ea să devină viabilă: ”Important e cum execuți o idee, nu să ai o idee. Până când nu s-a ieftinit cloud-ul, până când nu a avut penetrare mai mare mobilul…era complicat să faci contabilitate online”, adaugă acesta.

Keez a luat naștere din dorința de a provoca o schimbare asupra modului în care se consumă serviciul de contabilitate în România: ”Ideea nu ne aparține nouă. Ideea am luat-o că vedeam ce se întâmplă în statele din afară și am făcut-o cu inovație pe ici, pe colo, dar nu-i o idee nouă”, adaugă CEO-ul Keez.

Cum funcționează

Daniel Mateescu explică cum a făcut un site web la pachet cu o aplicație mobilă unde clientul pur și simplu face o poză cu telefonul la orice tip de document. Documentul odată încărcat în aplicație ajunge în cloud, se procesează, se scoate textul și se trimite către robot. Acest robot înțelege ce-i acolo, mai ales că a mai văzut astfel de documente înainte, și face nota contabilă.

Acesta consideră că în momentul în care vorbim despre contabilitate, este greu să ne bazăm 100% pe inteligență artificială deoarece nu are acuratețe 100%. În acest sens, atunci când robotul vede pentru prima dată un document, nu îl face. Îl trimite la un contabil. ”Contabilul îi face nota contabilă și apoi robotul începe și învață din munca contabilului până zice: <<Gata! Acum știu să îl fac singur>>!”, spune CEO-ul Keez.

Problema de mentalitate

Daniel Mateescu consideră că migrarea de la tradițional la digital nu a fost și nu este ușoară. El spune că această problemă este mai pregnantă în categoria de vârstă 40+ deoarece tinerii adoptă foarte repede tehnologia. “Lor le e foarte ușor. Au toată firma în buzunar, scot telefonul, fac poze, arată la prieteni: <<Uite ce rapoarte am eu pe telefon!>> E mai simplu! Cei trecuți de 40 sunt puțin mai reticenți și așteaptă”, adaugă acesta.

Contabilitatea tradițională vs contabilitatea online

CEO-ul Keez spune că în România sunt 35.000 de firme care practică contabilitatea tradițională, iar firme care practică contabilitatea online sunt doar 5. ”Toată lumea vrea să facă consultanță și tocmai asta facem noi pentru industria contabilității. Le luăm de pe cap toată acea muncă repetitivă și lipsită de valoare și îi lăsăm pe contabili să poată să aducă valoare prin consultanță”, a explicat acesta.

Puteți viziona întreaga emisiune aici.

ONRC anunță că va suspenda activitatea pentru mentenanță tehnică în perioada 19-25 iulie. Detalii pe blogul Keez.

Abonează-te gratuit la Newsletter-ul Keez!

Ești antreprenor și vrei să afli primul tot ce contează pentru pentru afacerea ta?
Abonează-te și vei fi la curent cu: