Nu rata Webinar-ul Live „e-Factura, ghid complet pentru antreprenori”. Înregistrează-te Gratuit ACUM. 

Ai un business de tip eCommerce? Iata cele mai des intalnite probleme de contabilitate si solutiile lor!

Share this article

Timp de citire: 5 minute

Cuprins

Comertul online, cunoscut si sub numele de eCommerce continua sa infloreasca in Romania, din ce in ce mai multi antreprenori deschizandu-si un magazin online pentru a intampina apetitul romanilor pentru cumparaturi pe internet.Desi la prima vedere poate parea simplu sa ai un magazin online, adevarul este ca, din punct de vedere al contabilitatii si al gestiunii nu este nicio diferenta intre un magazin virtual si unul real. Fie ca esti un antreprenor si ai un business de tip eCommerce, fie ca esti administratorul unui magazin online, iata care sunt cele mai des intalnite probleme de contabilitate si solutiile la acestea:

1) Magazinele online trebuie sa emita bon fiscal?

Folosirea caselor de marcat electronice pentru emiterea de bon fiscal este obligatorie pentru toti agentii economici care incaseaza contravaloarea produselor comercializate sau a serviciilor prestate, prin numerar, card bancar, tichete de masa, tichete de cadou sau vouchere.

Atentie, insa!Exista o situatie in care NU esti obligat sa emiti bon fiscal, si anume daca livrezi produsele vandute printr-o firma de curierat!

Asadar, daca ai un magazin online, folosirea unei case de marcat electronice este obligatorie numai daca produsele comandate de catre client sunt ridicate dintr-un punct de lucru al magazinului. Astfel, clientul trebuie sa primeasca in mod obligatoriu bon fiscal, precum si factura fiscala, la solicitarea acestuia.In schimb, daca produsele ii sunt livrate prin intermediul unei firme de curierat, factura fiscala este suficienta.

2) Care sunt procedurile standard in cazul returului produselor?

Clientii au dreptul sa returneze un produs cumparat dintr-un magazin online in cel mult 14 zile calendaristice fara sa fie nevoiti sa isi motiveze decizia.Returul de produse este una din cele mai comune probleme de contabilitate in cazul unui business de tip eCommerce.Politica de retur a unui magazin online presupune emiterea unei facturi de stornare cu valoarea initiala a produsului vandut si returnarea sumelor incasate. Daca pentru produsele respective s-a emis bon fiscal, clientul va trebui sa restituie bonul, care va fi anulat ulterior de catre magazinul online.

3)  Probleme de cash-flow

3.1 De ce exista decalaje atat de mari intre emiterea facturilor si incasarea acestora?

De obicei, pot aparea decalaje in procesul de urmarire a incasarilor din deconturile ramburs primite de la firmele de curierat. Motivul principal este legat de termenele acestora, care pot fi uneori destul lungi intre decontarea tranzactiilor.

Platile online reprezinta in prezent intre 15% şi 25% din totalul tranzactiilor realizate la comerciantii care accepta si plata online in Romania, in timp ce in urma cu cinci ani procentul era de doar 5%.

3.2 Supra-aprovizionarea

Exista tot timpul riscul sa te aprovizionezi cu prea multa marfa si sa ramai cu ea pe stoc.S-ar putea ca furnizorii sa nu primeasca decat in anumite conditii marfa inapoi, tu fiind nevoit sa achiti marfa fara sa o fi vandut.

Trebuie tot timpul sa urmaresti sumele de plata la furnizori, evolutia stocurilor, si sumele de incasat de la clienti. Informatiile ar trebui sa existe la contabil, insa din pacate, de cele mai multe ori, comunicarea intre antreprenor si contabil este ineficienta.

4) Schimbarile legislative

Daca nu esti la curent cu schimbarile legislative, poti intampina probleme. De exemplu, atunci cand a fost adoptat split TVA-ul, multe persoane nu si-au dat seama ca trebuie sa plateasca, de fapt, in doua conturi.

5) Intocmirea documentelor de la gestiune pana la vanzare

Gestiunea este deosebit de importanta, atat din punct de vedere operational si fiscal. Greselile ar trebui sa fie identificate la timp si corectate.

6) Pierderea documentelor

Pentru a te asigura ca nu se pierde nici un document important, trebuie sa existe un sistem de organizare in cadrul business-ului tau.Este necesar ca cineva sa fie tot timpul atent, pentru a identifica toate tranzactiile si a avea totul sub control.

7) Evidenta clientilor

Cand vine vorba de evidenta clientilor si problemele aferente care pot surveni, situatiile care pot aparea sunt diverse, indiferent ca vrei sa faci o campanie de marketing, sa oferi discounturi suplimentare, sau sa faci o cercetare de piata. Evidenta clientilor tine neaparat de domeniul contabilitatii, dar informatiile colectate in contabilitate (numarul de vanzari, frecventa vanzarilor, valoarea vanzarilor etc) pot fi extrem de utile pentru a tine o evidenta corecta a clientilor.

Cum poti rezolva toate aceste probleme de contabilitate intr-un mod eficient, care sa te scuteasca de batai de cap?

Simplu: folosind keez.ro, prima platforma de contabilitate online si instrumente de management din Romania!

In prezent, antreprenorii pot beneficia de un serviciu complet care are ii ajuta sa scape de taskuri repetitive si sa se focuseze pe cele cu adevarat importante.

Keez.ro aduce contabilitatea in secolul XXI, oferind servicii de contabilitate online si instrumente de management pentru IMM-uri, PFA si start-up-uri. Platforma keez.ro ofera antreprenorilor o serie de functionalitati care ii vor ajuta sa economiseasca timp si energie, pentru a se putea ocupa de activitatile cu adevarat importante pentru business-ul lor. Cu atat mai mult daca ai un magazin online sau orice alt tip de afacere de tip eCommerce, o platforma de contabilitate online si instrumente de management este exact ceea ce ai nevoie pentru a-ti construi un workflow in care problemele enumarate mai sus sa fie rezolvate usor si in timp util, fara ca tu sa fii nevoit sa aloci resurse suplimentare pentru asta.

Cum functioneaza platforma keez.ro?

Tot ceea ce trebuie sa faci tu este sa faci o poza documentelor si sa le incarci pe platforma online, urmand ca de restul sa ne ocupam noi.  Noi iti facem contabilitatea, noi iti depunem declaratiile si noi te sfatuim la fiecare pas.

Prin intermediul aplicatiei keez.ro, poti vizualiza oricand ai nevoie toate documentele importante pentru magazinul tau online, putand verifica la orice ora daca s-au depus toate declaratiile necesare, daca s-au efectuat toate incasarile, daca s-au platit toate facturile. In plus, poti monitoriza intregul workflow direct de pe telefonul mobil, oriunde esti!

Incearca keez.ro si numara-te printre primii antreprenori care fac pasul catre tehnologie pentru un business mai performant!Alege instrumentele de management de la keez.ro si ofera-ti mai mult timp si energie pentru activitatile antreprenoriale!

ONRC anunță că va suspenda activitatea pentru mentenanță tehnică în perioada 19-25 iulie. Detalii pe blogul Keez.

Abonează-te gratuit la Newsletter-ul Keez!

Ești antreprenor și vrei să afli primul tot ce contează pentru pentru afacerea ta?
Abonează-te și vei fi la curent cu: