Nu rata Webinar-ul Live „e-Factura, ghid complet pentru antreprenori”. Înregistrează-te Gratuit ACUM. 

Contribuția la Pilonul II de pensii, opțională pentru IT-iști. Care sunt condițiile

Share this article

Timp de citire: < 1 minut

Cuprins

Angajații din sectorul IT care vor să mai contribuie la Pilonul II de pensii vor fi nevoiți să depună o cerere către angajator.

Începând cu 1 noiembrie 2023, a devenit opțională contribuția la Pilonul II de pensii pentru angajații din sectorul IT care depășesc salariul de 10.000 de lei brut pe lună. Cei care doresc să continue contribuția trebuie să depună o cerere la angajator în acest sens.

Salariul sau pensia mai mare?

Angajații care vor alege contribuția la Pilonul II de pensii vor plăti impozitul de 25%, iar cei care aleg scutirea de la această contribuție vor plăti doar 21,25%, adică o reducere de 3,75%. De la 1 ianuarie 2024 contribuția va fi de 20,25%, respectiv o reducere de 4,75%.

Astfel, cine va opta pentru scutirea contribuției la Pilonul II va rămâne cu mai mulți bani în buzunar acum și cu o pensie mai mică la bătrânețe.

Depunerea cererii în Keez

În aplicația Keez găsiți un model de cerere pentru angajații care aleg să plătească impozitul de 25% și trebuie să o depună la angajator.

Accesați meniul Configurări, secțiunea Formulare. După completarea și semnarea cererii de către angajat trebuie doar să o încărcați în secțiunea Salarizare – Documente.
Dacă nu veți încărca niciun document în acest sens, se va aplica reducerea din oficiu.

ONRC anunță că va suspenda activitatea pentru mentenanță tehnică în perioada 19-25 iulie. Detalii pe blogul Keez.

Abonează-te gratuit la Newsletter-ul Keez!

Ești antreprenor și vrei să afli primul tot ce contează pentru pentru afacerea ta?
Abonează-te și vei fi la curent cu: