ÎNREGISTREAZĂ-TE la Webinarul “Cum să activezi serviciul “Extras Online” ca să ai o imagine completă, la zi, asupra încasărilor și plăților firmei”.

Taxa pe valoare adăugată (TVA) este un impozit indirect pe care îl suportă consumatorul final al bunului/serviciului respectiv. 


< Înapoi la Glosar

Cum se aplică?

TVA-ul se aplică tuturor activităților comerciale care implică producția și distribuția bunurilor și serviciilor. Cota standard de TVA în România este de 19%, cu unele excepții.

Plătitor sau neplătitor de TVA?

În momentul înființării unei întreprinderi poți alege dacă te înscrii ca firmă plătitoare sau neplătitoare de TVA. În momentul în care cifra de afaceri anuală depășește 300.000 de lei, vei trece automat la firmă plătitoare de TVA.

Orice firmă, fie că este plătitoare sau neplătitoare de TVA plătește TVA-ul la achiziții. Adică, în momentul în care achiziționezi ceva, regăsești TVA-ul pe factură. Dacă ai o firmă plătitoare de TVA, atunci tot TVA-ul plătit îl vei putea deduce, mai puțin în cazul în care achiziționezi de la furnizori din afara României. Vei plăti la stat diferența dintre TVA-ul pe care îl facturezi și TVA-ul pe care îl deduci din achiziții. De aici vine și denumirea de taxă pe valoare adăugată.

Pentru firmele care nu plătesc TVA la stat, acestea vor plăti TVA pentru achiziții de la furnizori, dar nu vor factura TVA, deci nu vor plăti la stat.

TVA-ul se plătește trimestrial pentru majoritatea firmelor și lunar pentru firmele care depășesc un anumit prag sau achiziționează bunuri din afara UE. 

 

Abonează-te gratuit la Newsletter-ul Keez!

Ești antreprenor și vrei să afli primul tot ce contează pentru pentru afacerea ta?
Abonează-te și vei fi la curent cu: