Nu rata Webinar-ul Live „e-Factura, ghid complet pentru antreprenori”. Înregistrează-te Gratuit ACUM. 

Concediul de odihnă presupune să îți iei zile libere plătite. Regulile de concediu sunt ample și includ, printre altele, reguli pentru ore suplimentare, salariu, indemnizații, boală etc.

Ce este concediul?

Concediul reprezintă timpul liber pe care un angajat îl ia în timpul programului normal de lucru. Toți angajații au dreptul legal la concediul de odihnă care nu ar trebui să fie mai mic de 20 de zile pe an. Un angajat nu poate fi obligat să cedeze concediul și nici să renunțe la el.

 

 Durata concediului de odihnă

Durata concediului de odihnă este de cel puțin 10 zile lucrătoare neîntrerupte, într-un an calendaristic și într-un an de cel puțin 20 de zile calendaristice, dacă nu este precizat altfel în contractul de muncă. 

În unele firme se acordă zile de concediu suplimentare în funcție de vechimea în muncă sau în funcție de vechimea în firmă, în plus față de zilele negociate în contractul individual de muncă.
Zilele de concediu și modificarea acestora se consemnează în acte adiționale la contractul individual de muncă.

Zilele de weekend și sărbătorile legale nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.

Numărul de zile de concediu de odihnă poate varia în cazul în care salariatul lucrează în  condiții grele, periculoase sau vătămătoare sau în cazul anumitor categorii de salariați (nevăzătorii, alte persoane cu handicap și tinerii în vârstă de până la 18 ani).

 

Programarea concediului de odihnă

Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator. Programarea se face până la sfârșitul anului calendaristic pentru anul următor.

Pentru ca această perioadă să fie respectată, este important ca angajatul să depună o cerere de concediu înaintea efectuării acestuia. În practică, angajatorii prevăd în Regulamentul Intern termenul în care se depun cererile de concediu.

 

Orele suplimentare și munca suplimentară

În cazuri speciale este posibil să stați peste program. Orele suplimentare se acumulează atunci când lucrați mai multe ore decât cele pentru care sunteți angajat în contractul de muncă. Termenul este adesea folosit pentru angajații cu normă întreagă care sunt angajați timp de 40 de ore pe săptămână, dar lucrează mai mult.

Orele suplimentare au loc dacă, în calitate de angajat cu jumătate de normă, lucrați mai mult decât orele pentru care sunteți angajat. Dacă sunteți angajat 20 de ore pe săptămână și lucrați 30 de ore, veți acumula astfel 10 ore suplimentare.

Aceste ore suplimentare sunt compensate, pe lângă suma de bani suplimentară legal, cu zile libere suplimentare.

 

Reguli pentru orele suplimentare și munca suplimentară

A fost stabilită o limită pentru maximul de ore pe care le puteți lucra în medie pe săptămână. Peste această limită (48 ore) nu mai aveți voie să lucrați suplimentar indiferent de compensări sau plată suplimentară.

 

Alte situații în care se acordă zile libere

Există diverse alte situații în care se pot acorda zile libere. Cateva dintre acestea sunt:

 

Demisia și concediul de odihnă

Dacă v-ați dat demisia sau ați fost concediat, angajatorul dumneavoastră vă poate solicita, în unele cazuri, să vă luați concediu pe timpul perioadei de preaviz. În cazul în care nu doriți să vă luați concediu, zilele rămase vor fi plătite.

 

ONRC anunță că va suspenda activitatea pentru mentenanță tehnică în perioada 19-25 iulie. Detalii pe blogul Keez.

Abonează-te gratuit la Newsletter-ul Keez!

Ești antreprenor și vrei să afli primul tot ce contează pentru pentru afacerea ta?
Abonează-te și vei fi la curent cu: