Nu rata Webinar-ul Live „e-Factura, ghid complet pentru antreprenori”. Înregistrează-te Gratuit ACUM. 

O factură în avans este o factură pe care o trimiteți unui client sau unui partener de afaceri pentru a vă achita în avans.

Ce este o factură în avans?

 O factură în avans este utilizată în situațiile în care cereți de la client o suma de bani înainte de a începe proiectul.

 

 Care sunt cerințele pentru o factură în avans?

 O factură în avans trebuie pregătită în același mod ca și o factură obișnuită doar că în linia care are legătură cu avansul (fie că este constituirea avansului, fie că este stornarea acestuia) trebuie menționat faptul ca este elementul de avans.

 

Care este situația cu TVA și plățile în avans?

Când trimiteți una sau mai multe facturi în avans, trebuie să vă amintiți că TVA trebuie perceput pentru fiecare factură de avans și aceste facturi sunt luate în calcul pentru analiza pragului de la care firma devine plătitoare de TVA. 

Astfel, dacă sunteți neplătitor de TVA și ați făcut facturi de 250.000 lei și o factură de avans de 60.000 de lei – firma a depășit deja pragul peste care trebuie să devină plătitoare de TVA.

 

Cum se închide o factură de avans?

O factură de avans trebuie să se “închidă” în momentul în care se întocmește factura finală. Astfel, se va întocmi o factură identifică cu cea inițială, doar că suma de avans va apărea cu “minus”. 

În perioada proiectului ar putea apărea, de exemplu:

Întrebări și răspunsuri?

Ce este o factură în avans?
O factură în avans este o factură pe care o trimiteți atunci când trebuie să încasați o plată în avans.

Cum se creează o factură în avans?
O factură în avans arată în sine ca o factură normală. Nu există cerințe speciale pentru o factură în avans – aceasta trebuie pregătită ca toate celelalte facturi, trebuie doar menționat în dreptul liniei/liniilor de avans termenul de “avans”

Ar trebui să includeți TVA pe o factură în avans?
Dacă factura normala are TVA da, trebuie. Dacă firma nu este plătitoare de TVA sau dacă factura este către o firma din altă țară atunci nu trebuie pentru că nici o factura standard (fără avans) nu ar conține TVA.

ONRC anunță că va suspenda activitatea pentru mentenanță tehnică în perioada 19-25 iulie. Detalii pe blogul Keez.

Abonează-te gratuit la Newsletter-ul Keez!

Ești antreprenor și vrei să afli primul tot ce contează pentru pentru afacerea ta?
Abonează-te și vei fi la curent cu: