Află de aici cum să îți crești afacerea.

Atunci când ai la îndemână cifrele care trebuie, atunci când trebuie.

Vezi toate articolele

Tot ce trebuie sa stii despre Split TVA si cum sa eviti capcanele sale

04.06.2018

news-2

La data de 1 Martie 2018 a fost introdusa o noua reglementare in materie de TVA, ce poarte numele de Split TVA. Chiar daca au trecut mai bine de 4 luni de la adoptarea acestuia, inca exista nelamuriri si confuzii cu privire la acesta, drept pentru care este indicat sa fim cat mai bine informati, pentru a putea sti cu certitudine cum putem evita anumite situatii complicate. De exemplu, una din cele mai gresite conceptii vizavi de noua reglementare a TVA-ului este ca ii afecteaza numai pe cei inscrisi in sistem de Split. Dar ce faci daca intri in sistem de Split fara sa vrei si, mai grav, fara sa stii acest lucru?Asadar, iata mai jos tot ce trebuie sa stii despre Split TVA si cum sa eviti capcanele sale:

 

Ce inseamna Split TVA?

 

Split TVA, sau plata defalcata a TVA este o ordonanta ce presupune ca atunci cand se face o plata catre o firma platitoare de TVA, platitorul trebuie sa vireze TVA-ul intr-un cont separat.Pentru acest tip de tranzactie, platitorul de TVA trebuie sa isi deschida cel putin un cont de TVA care sa fie utilizat pentru incasarea si plata TVA-ului.Acest cont se deschide la banca sau la Trezorerie.

 

Cine poate aplica Split TVA-ul?

 

  • firmele cu datorii al caror termen de scadenta a depasit 60 zile, iar datoriile sunt in cuantum mai mare de 15.000 de lei (pentru firme mari), 10.000 de lei (pentru firme medii) si 5000 de lei (pentru firme mici si PFA-uri)

 

  • firmele in insolventa la finalul lunii decembrie 2017

 

  • firmele care au aderat voluntar la acest sistem

 

Ce trebuie sa faci daca esti platitor TVA dar nu esti in sistemul de Split?

 

Esti obligat sa verifici cu ocazia fiecarei plati daca furnizorul respectiv aplica plata defalcata a TVA pe https://www.anaf.ro/RegPlataDefalcataTVA/. Avand in vedere ca furnizaorul poate intra in splitTVA in orice moment de la ultima plata efectuata, este recomandat sa nu omiti verificarea acestui aspect. In cazul in care furnizorul aplica Split TVA, dar nu ti-a comunicat contul dedicat, vei efectua plata TVA in contul de TVA deschis la trezorerie si afisat pe site-ul ANAF https://www.anaf.ro/ContIBANTVA/. In cazul in care furnizorul nu aplica Split TVA, vei efectua platile in mod obisnuit.

 

Ce trebuie sa faci daca NU esti platitor de TVA si nici inscris in split TVA?

 

Nimic. In acest caz, furnizorul tau trebuie sa efectueze transferurile intre propriile conturi.

 

Cum procedezi daca ai efectuat o plata eronata?

 

Daca ai efectuat plati eronate, adica nu ai achitat TVA-ul in contul dedicat al furnizorului, acesta NU este obligat sa vireze in contul de TVA propriu respectiva suma, indiferent daca te-a anuntat sau nu ca este in Split TVA.

 

Odata identificata plata eronata, ai obligatia de a solicita furnizorului dovada corectiei efectuate, astfel incat sa eviti sanctiunile sau, daca furnizorul refuza sa faca aceasta plata, sa faci plataTVA-ului din nou in contul corect, recuperand ulterior suma platita initial.

 

Care este cuantumul amenzilor in caz de plati eronate?

 

Din fericire, daca s-a efectuat corectia in termen de maxim 7 zile de la data efectuarii platii respective, nu vei primi nicio sanctiune. Orice corectie neefectuata va atrage dupa sine o penalizare de 0.06% pe zi din suma platita gresit.

 

Cum poti evita aceste sanctiuni?

 

Din pacate, o firma de contabilitate clasica nu te poate preveni in timp util in legatura cu astfel de situatii. Daca situatia ta contabila depinde de binecunoscuta "sacosa de documente" pe care o predai contabilului la sfarsitul lunii, nu vei putea avea o viziune clara si actualizata a sumelor de plata. Ai putea evita sanctiunile si stresul aferent daca ai lucra cu o firma de contabilitate care ar monitoriza zilnic situatia platilor siti-ar spune, pentru fiecare factura de platit, daca trebuie sa platesti intr-un singur cont sau in conturi diferite (cu split TVA). Insa exista in realitate o astfel de firma de contabilitate?

 

Din fericire, exista o solutie eficienta: serviciile de contabilitate online si instrumente de management de la Keez.ro! Platforma noastra te scuteste de corvoada de a verifica la fiecare plata daca furnizorul este in registrul Split TVA. Keez.ro face pentru tine aceasta operatiune, deoarece este integrat cu platforma ANAF. Astfel, poti monitoriza usor si eficient toate platile, in timp real! Tot ce trebuie sa faci este sa pozezi facturile si sa le incarci in aplicatie. De restul ne ocupam noi!

Vezi toate articolele
alo Sună acum
Înregistrare